Sort

Sort és la capital del Pallars Sobirà, comarca que té l’àrea protegida més gran de tot Catalunya (un 80%), de la que destaquem el Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu on hi trobem el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3,888m) i el llac més gran de Catalunya, el llac de Certescan.

El municipi ocupa uns 105 km d’extensió, Sort està a 695 metres i el punt més alt és el cim del Montsent del Pallars (2.883m). Té al voltant de 2000 habitants i és destinació turística-esportiva amb importants instal·lacions i serveis: camp de regates, poliesportiu i camp de futbol, empreses d’esports d’aventura, restaurants, botigues d’esports i de tot tipus, un centre d’atenció primària, un parc de bombers i una caserna de mossos d’esquadra.

El club esportiu més important de Sort és l’Associació Esportiva Pallars, AEP, qui organitza la part esportiva d’aquest campionat. Altres clubs esportius de Sort són: el Club de Futbol Sort, el Club de Bàsquet Sort-Pallars Sobirà, el Club Ciclista Matraca-Bike i el Club d’Escacs de Sort.

A part del extraordinari riu que atravessa la població, Sort compta amb un important patrimoni cultural i natural (Castell dels Comptes del Pallars, 14 nuclis agregats pintorescs, esglèsies romàniques, museus, formatgeries, observatori meteorològic, festivitats tradicionals, paisatges fantàstics, etc.) així com bons hotels, botigues, restaurants i empreses d’esports d’aventura i natura que ofereixen rafting, hydrospeed, descens de barrancs, cavalls, ponting, trekking, esquí entre d’altres.

Al 2006 Sort va ser reconeguda com a Destinació turística-esportiva per la pràctica del piragüisme per part de la Generalitat de Catalunya.

Més informació: